Rehabilitació nau industrial de Rafael Guastavino


Museu Tèxtil de Can Manyer

Promotor
Públic
Emplaçament
Vilassar de Dalt
Projecte
2015 - 2017
Obra
En construcció
Superfície
876 m2

GALERIA

La Nau Vella de Can Manyer és un edifici industrial construït l’any 1882 i que s’atribueix a l’arquitecte Rafael Guastavino, tant per la data de construcció, com per l’estil arquitectònic que presenta la seva estructura. Aquest edifici es troba dins del conjunt de Can Manyer, format per dues naus de característiques molt similars (una d’elles reformada recentment i destinada a biblioteca municipal) i un tercer edifici (l’edifici de La Força) de dimensions més reduïdes, actualment en desús. Els tres volums conformen un pati central semitancat, en forma d’U. Aquest conjunt queda integrat sota l’àmbit del BCIN La Massa (Teatre La Massa, Vilassar de Dalt), obra del mateix arquitecte.

L’edifici és de planta rectangular. La planta baixa es destinarà a l’ús de museu i a la planta primera, de manera provisional, un magatzem per al museu. En la quarta i última fase del projecte, la planta primera s’adaptarà com a sala d’exposicions i es construirà una planta més per a una zona de bar i terrassa, amb l’objectiu de recuperar la volumetria original.

L’objectiu de l’actuació serà principalment recuperar i revaloritzar l’estructura de la nau, de gran valor arquitectònic i el llegat més important que va deixar l’arquitecte Guastavino. El projecte de rehabilitació de la Nau Vella de Can Manyer com a museu tèxtil s’ha dividit en les següents quatre fases d’actuació:

Fase 1 (executada): Mínim condicionament de l’interior de la nau i trasllat de la maquinària del museu tèxtil a la nova ubicació.

Fase 2 (executada): Condicionament exterior del volum actual amb la recuperació de la composició de les façanes originals i la formació del nou accés a la façana principal. Condicionament de l’interior de la nau amb la restauració i el sanejament de l’estructura de pilars de fosa i les voltes catalanes que configuren el forjat de la planta baixa i la planta primera.

Fase 3 (en execució): Noves escomeses de connexió a subministraments, condicionament de l’espai interior per a l’ús de museu en planta baixa i magatzem en planta primera amb la incorporació d’un mòdul per a les cambres higièniques. Amb l’objectiu de reaprofitar al màxim els elements de l’antiga fàbrica, es restauraran algunes peces del mobiliari original i dels tancaments interiors de la nau per a adaptar-los a la nova activitat de museu tèxtil.

Fase 4: Recuperació de la volumetria original de l’edifici amb la reconstrucció de la tercera planta en les tres crugies de l’extrem oest de la nau, desmuntada l’any 2007.